Shih Tzu

Big Choice

Bichon Havanais

  Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sundhed

Når man opdrætter hunde gør man sig mange overvejelser om hvad det betyder.

Først vælger man hunderace(r) - selvfølgelig nogle som man selv synes er skønne hunde.

Så sætter man sig ind i racen - hvordan skal de se ud, hvad findes der af hunde i racen (opdrættere i ind- og udland og andre ting), bl.a. for at finde ud af hvad man selv ønsker. Studerer et hav af stamtavler og ser på / rører ved så mange hunde som muligt, samt taler med tilsvarende mange opdrættere og udstillere.

Og så kommer vi til de vigtigste ting:  hvordan ser sundheden ud, og hvad kan vi gøre for den fysiske og mentale sundhed. Det er her vi avlsmæssigt arbejder os frem mod så sunde hvalpe som muligt.

Vi har været på alle de kurser og seminarer, som vi kan finde, og vi har været på det første hold af DKK's nye overbygning til opdrætteruddannelsen i november 2010 (i forbindelse med folketingets nye lov om hundeopdræt).

Fysisk sundhed:

Først og fremmest holder vi øje med sundheden i vores egne linier, og der har vist sig at være meget få problemer - både Shih Tzu og Bichon Havanais er sunde racer.

Derefter undersøger vi mest muligt om de linier, som vi køber hvalpe fra eller bruger i avl (hanner til parring). Dette kan godt være svært, da man ikke altid får alt at vide, men efterhånden ved vi en del om hvordan "verden" ser ud - den er trods alt ikke så stor.

Shih Tzu'ernes største problem er navlebrok. Det er dog meget få, der behøver en mindre operation, og er et problem helt uden men eller efterveer.

Bichon Havanais er blevet en meget populær race, og det betyder at man skal passe på, da det giver tendens til at "alt kan sælges". På nuværende tidspunkt er Havanesen også en sund race, men vi skal selvfølgelig arbejde videre for at holde fast i dette.

Mental sundhed:

Her handler det om at bruge linier med de bedste temperamenter i avl. Og tilsvarende når vi benytter andre hunde i avlen.

Og så bruger vi meget tid på at socialisere hvalpene, og "fylde" så meget som muligt på de små, inden de rejser hjemmefra.

Vi har i gennemsnit lavet 8 - 9 hvalpe om året, og kan bruge tid på et helt program for oplæring af hvalpene. På ca. 3 måneder i 2010 fik vi dog 14 hvalpe, og der har været travlt for at få det hele med. Det har været en skøn tid, og da vi også har besøg af hvalpekøberne inden de får hvalpen hjem, har vi haft ca. 180 personer på besøg!! - så bagefter har det været rart med en pause. De fleste af hvalpene har faktisk kørt ca. 1.000 km i bil inden de flytter hjemmefra.

Sidste nyt:

Der er kommet ekstra focus på sundheden hos hunderacerne, og det kan vi jo kun være glade for.

Vi er så heldige at vores 2 racer (Shih Tzu og Bichon Havanais) er sunde racer, men det betyder jo ikke at vi har en sovepude.

Vi skal stadig holde øje med at vi har sunde hunde.

Patella Luxation (løse knæskaller):

Vi har i vores klub (KSS – Klubben for Små Selskabshunde under DKK) vedtaget at alle hunde skal testes for Patella Luxation (løse knæ på bagbenene) inden de bruges i avl. Beslutningen er primært taget på baggrund af 3 af klubbens andre racer, hvor Patella Luxation er et større problem, men vi kan jo kun være glade for at vise, at vi også har tingene i orden.

Denne test foretages af dyrlægen og bliver registreret i DKK.

Der er flere årsager til løse knæ:

Knæskallen sidder i en fordybning i knoglen (knoglesporet). Dette spor kan mangle og betragtes som arveligt.

Så kan problemet skyldes løse ledbånd, der holder knæskallen på plads. Dette er MÅSKE arveligt, men kan ofte afhjælpes med mere træning, og er også afhængig af hundens hormoner!! Eks. tester man ikke en tæve i løbetid, da ledbåndene i den periode er løsere end normalt.

Patella grad ’0’ betyder at knæskallerne sidder på plads og ikke kan flyttes.

Patella grad ’1’ betyder at knæskallerne er på plads, men kan flyttes ud af det knoglespor, hvor de sidder. Dog skal de tvinges ud, og falder på plads af sig selv.

Både ’0’ og ’1’ må bruges i avl. ’1’ giver ikke problemer med benene og tilstanden bliver meget sjældent dårligere.

Patella grad ’2’ er når knæskallerne kan flyttes ud, og ikke selv kommer på plads.

Patella grad ’3’ er når knæskallerne selv kan falde ud.

’2’ og ’3’ er mere alvorligt og kan medføre operationer i knæene.

Vi har i årenes løb testet 16 af vores hunde for patella, og har 3 med Patella ’1’, resten har ’0’.

Alle 3 har en anelse løse ledbånd – den ene dog kun på det ene ben.

Vi har samtidigt forhørt os om adskillige af vores hvalpe. Når man er til vaccination og tilhørende sundhedseftersyn, kan man meget enkelt checke patella-tilstanden. Vi har ikke hørt om knæproblemer hos nogen af vores hvalpe igennem årene.

Øjensygdomme:

Vi har i marts 2011 været på seminar med én af landets 2 dyrlæger, der er specialister i øjensygdomme.

Her blev alle arvelige øjensygdomme gennemgået, og med hensyn til vores racer var der følgende:

Bichon Havanais:

Der er fundet Chataract (grå stær) på nogle hunde. Grå stær KAN ende med en operation.

Desuden er der fundet Distichiasis (forkert placerede øjenhår på øjelågene). Dette betragtes som mindre alvorligt, men er noget vi holder øje med.

Shih Tzu:

Her er der kun fundet Distichiasis.

Andre og alvorligere sygdomme er IKKE konstateret hos vores racer.

Dette gælder også en hos mange racer kendt og alvorlig sygdom:  PRA. En sygdom der altid ender med at hunden bliver blind.

Vi har for 12 år siden lavet et kuld med 3 hvalpe, hvor alle fik Distichiasis hår. Kuldet er ikke brugt i avl og kombinationen af han og tæve (far og mor) er ikke brugt i avl siden.

Chataract har vi ikke set hos vore hunde eller hørt om hos vores hvalpe.

Øjentest (øjenlysning) foretages af en dertil uddannet dyrlæge og indsendes til DKK.

Vi har testet 3 Shih Tzu’er og 5 Havanese:  1 Havanese havde 1 (eet) distichiasis hår. Alle andre er fri for øjensygdomme.

Vi har samtidigt brugt én af landets førende øjendyrlæger som fast dyrlæge igennem 25 år, og han har jævnligt checket øjne på vore hunde og hvalpe, og har ikke fundet nogle problemer.

 

Alt i alt har vi meget sunde hunde, og vi arbejder hele tiden for at bevare dette. Tilbagemelding fra vore hvalpekøbere igennem 18 år har vist det samme billede.

Alt sammen til gavn for vore hunde, hvalpe og hvalpekøbere.

 

Læs endvidere siderne om os, og hvordan vi arbejder med vores hunde

 

 

Big

Choice

Yvonne & Peter Frederiksen
Aldersro 6
DK-4681  Herfølge
Tlf:  56 21 37 62    Mobil:  40 56 37 62  /  50 90 96 03